Οι εκδόσεις του Ιδρύματος

Μεταξύ των σκοπών του Ιδρύματος είναι και η έκδοση βιβλίων ή άλλων εντύπων που θα συμβάλλουν στην καταγραφή, διατήρηση και προαγωγή της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής, υποβοηθώντας παράλληλα την ιστορική έρευνα.

Ως εκδότης, το Ίδρυμα έχει τον Διεθνή Πρότυπο Αριθμό (ISBN) 978-960-7660-

Σε συνεργασία με άλλους φορείς έχει, επίσης, τους ακόλουθους Διεθνείς Πρότυπους Αριθμούς (ISBN):

978-960-99475- (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Δήμος Πρέβεζας & Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις),

978-960-933692- (Δήμος Πρέβεζας & Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις) και

978-618-83986- (Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις & Πολιτιστικός Σύλλογος Πρέβεζα)

Οι εκδόσεις του Ιδρύματος μέχρι σήμερα είναι οι ακόλουθες (με φθίνουσα χρονολογική σειρά):

Ψηφίδες ιστορίας της Πρέβεζας β΄

Συγγραφείς: Δημήτριος Ν. Ντούρος, Φωτεινή Ν. Χαιρέτη, Στέφανος Σ. Αγάθος
ISBN 978 960 7660 30 5
Πρέβεζα, 2020. Σελίδες: 142. Μέγεθος: 17×24 εκ.
Τιμή πώλησης: 15 ευρώ

Ο δεύτερος τόμος των Ψηφίδων Ιστορίας της Πρέβεζας περιλαμβάνει τρία ιστορικά μελετήματα που προέκυψαν από τον Δεύτερο Διαγωνισμό Συγγραφής Ιστορικού Δοκιμίου για την Πρέβεζα, μια πρωτοβουλία που θεσμοθετήθηκε σε συνεργασία του Ιδρύματος με το Τμήμα ΓΑΚ Πρέβεζας των Γενικών Αρχείων του Κράτους. Οι εργασίες που δημοσιεύονται αντλούν υλικό από τα αρχεία των Γενικών Αρχείων του Κράτους –τόσο της Κεντρικής Υπηρεσίας, που εδρεύει στην Αθήνα, όσο και του Τμήματος ΓΑΚ Πρέβεζας– καθώς και από το πολύτιμο αρχείο της Ιεράς Μητροπόλεως Νικοπόλεως & Πρεβέζης, φέρνοντας στο φως νέα, ενδιαφέροντα και εν πολλοίς άγνωστα στοιχεία που αφορούν στην ιστορία της περιοχής της Πρέβεζας κατά τον 19ο και 20ό αιώνα. Οι εργασίες είναι οι εξής:

1. Δημήτριος Ν. Ντούρος, Όψεις της μεταξικής δικτατορίας (1936-1941) στην Πρέβεζα. Η περίπτωση της Εθνικής Οργανώσεως Νεολαίας (Ε.Ο.Ν.).

2. Φωτεινή Ν. Χαιρέτη, Διεκδικώντας τη συνδρομή του σουλτάνου σε πρεβεζάνικες υποθέσεις.

3. Στέφανος Σ. Αγάθος, Η δίχρονη φιλοξενία της Παιδόπολης Ζηρού «Άγιος Αλέξανδρος» στις εγκαταστάσεις της Παιδόπολης «Άγιος Ανδρέας» Αττικής (1948-1950).

Οι επιστολές του Πάνου Θ. Κολοκοτρώνη προς τον Ανδρέα Καλίνσκη

Συγγραφέας: Κώστας Μ. Σταματόπουλος
ISBN 978 960 7660 29 9
Πρέβεζα, 2020. Σελίδες: 144. Μέγεθος: 17×24 εκ.
Τιμή πώλησης: 15 ευρώ

Στη μελέτη του Κώστα Μ. Σταματόπουλου παρουσιάζεται η ανέκδοτη και άγνωστη έως σήμερα αλληλογραφία του Πάνου Θ. Κολοκοτρώνη προς τον Ανδρέα Καλίνσκη, γραμματέα και εξ απορρήτων του βασιλιά Γεωργίου Α΄.  Με πλούσιο σχολιασμό και ανάλυση των βασικότερων σημείων της αλληλογραφίας, ο συγγραφέας επιχειρεί να την εντάξει στο ευρύτερο ιστορικό πλαίσιο των διαπραγματεύσεων και συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν στην Πρέβεζα, στις αρχές του 1879, μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ελλάδος –μέλος της οποίας ήταν ο  Πάνος Θ. Κολοκοτρώνης– και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και αφορούσαν στον προσδιορισμό της οροθετικής γραμμής της ελληνοτουρκικής μεθορίου.

Η Πρέβεζα στη νεοελληνική ποίηση. Ανθολογία

Συγγραφέας: Στέλιος Θ. Μαφρέδας
ISBN 978 960 7660 24 4
Πρέβεζα, 2018. Σελίδες: 160. Μέγεθος: 17×24 εκ.
Τιμή πώλησης: 15 ευρώ

Η αυτοχειρία του Κώστα Γ. Καρυωτάκη, στις 21 Ιουλίου 1928 στον
ειδυλλιακό όρμο Βαθύ της Πρέβεζας, έβαλε την πόλη στον χάρτη της
νεοελληνικής ποίησης. Πληθώρα ποιημάτων γράφηκαν από τότε με αναφορές στην Πρέβεζα, κυρίως ως πόλη σύμβολο.
Ο ακάματος εραστής της ποίησης και ποιητής κ. Στέλιος Θ. Μαφρέδας για χρόνια ανθολογεί αυτά τα δημιουργήματα του λόγου, τα οποία εκδόθηκαν για πρώτη φορά το 2001 από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πρέβεζας και αριθμούσαν, τότε, 48 έμμετρα και πεζά κείμενα.
Το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις ανέλαβε και παρουσιάζει τη δεύτερη έκδοση της Ανθολογίας, σημαντικά επαυξημένη και βελτιωμένη, κυρίως λόγω της προσθήκης νέων ποιημάτων που δημοσιεύθηκαν στο μεσοδιάστημα των δύο εκδόσεων, γεγονός που αποδεικνύει τη συνεχή λειτουργία της Πρέβεζας ως συμβόλου, ιδίως στις νέες γενιές ποιητών.
Την Ανθολογία προλογίζει ο ομότιμος καθηγητής της Νέας Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιάννης Ε. Παπακώστας.

Ψηφίδες ιστορίας της Πρέβεζας α΄

Συγγραφείς: Emily Neumeier, Φωτεινή Ν. Χαιρέτη, Μαρία Π. Μπαλού, Εμμανουήλ Π. Ξυνάδας, Γεώργιος Η. Ζαρακάς & Βασιλική Α. Ζορμπά
ISBN 978 960 7660 26 8
Πρέβεζα, 2018. Σελίδες: 182. Μέγεθος: 17×24 εκ.
Τιμή πώλησης: 15 ευρώ

Ο πρώτος τόμος των Ψηφίδων Ιστορίας της Πρέβεζας είναι ένας συλλογικός τόμος, ο οποίος περιέχει τις πέντε καλύτερες εργασίες που προέκυψαν από τον πρώτο διαγωνισμό που προκήρυξαν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Αρχεία Νομού Πρέβεζας και το Ίδρυμα “Ακτία Νικόπολις” για τη συγγραφή μελετών που αφορούν στην ιστορία της Πρέβεζας. Οι εργασίες είναι οι εξής:

1. Emily Neumeier,Trans-imperial encounter on the Ionian Sea: A French engineer’s account of constructing Ottoman fortifications.

2. Φωτεινή Ν. Χαιρέτη, Εγκλωβισμένες (;) μεταξύ ανδροκρατούμενης κοινωνίας και μουσουλμανικής δικαιοσύνης. Πρακτικά δύο δικών του οθωμανικού Πρωτοβάθμιου Δικαστηρίου Πρέβεζας (1896-1898).

3. Μαρία Π. Μπαλού, Η εικόνα της γυναίκας στην Πρέβεζα, όπως αποτυπώνεται στους κώδικες της Ιεράς Μητροπόλεως Πρεβέζης (β΄ μισό 19ου αιώνα).

4. Εμμανουήλ Π. Ξυνάδας, Η ίδρυση της μητρόπολης Νικοπόλεως (1881) και η αρχιερατεία του πρώτου μητροπολίτη της Αμβροσίου Κωνσταντινίδη (1881-1885).

5. Γεώργιος Η. Ζαρακάς & Βασιλική Α. Ζορμπά, Η Πρέβεζα τον 17ο αιώνα: ένας συνθετικός οδηγός.

22 Οκτωβρίου 1717: Η λησμονημένη αρχή μιας νέας εποχής. Τριακόσια χρόνια από τη δεύτερη βενετική κατάκτηση της Πρέβεζας

Συγγραφέας: Δημοσθένης Αρ. Δόνος
ISBN 978 618 83986 0 3
Πρέβεζα, 2017. Σελίδες: 72. Μέγεθος: 17×24 εκ.
Τιμή πώλησης: 10 ευρώ

Κατά την διάρκεια του Εβδόμου Βενετοτουρκικού Πολέμου, οι βενετικές ναυτικές και χερσαίες δυνάμεις υπό την ηγεσία των Andrea Pisani και Johann Mathias von der Schulenburg κατέλαβαν στις 22 Οκτωβρίου 1717 το φρούριο και την πόλη της Πρέβεζας στον Αμβρακικό κόλπο, αφού είχε προηγηθεί μια αποτυχημένη επιχείρηση τον προηγούμενο χρόνο.
Το ιστορικό δοκίμιο του Δρ. Δημοσθένη Αρ. Δόνου, βασιζόμενο σε διάλεξη που δόθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2017, παρουσιάζει με τη βοήθεια δημοσιευμένου και αδημοσίευτου αρχειακού και χαρτογραφικού υλικού μια συνοπτική αφήγηση των βασικών ιστορικών και στρατιωτικών γεγονότων των δύο επιχειρήσεων και συζητά την πρόσληψη της βενετικής νίκης από τον ευρωπαϊκό τύπο. Επιπλέον, σκιαγραφεί τις κύριες οικονομικές, κοινωνικές και θεσμικές αλλαγές που έλαβαν χώρα στην Πρέβεζα κατά τη διάρκεια της βενετικής κυριαρχίας, έως τη διάλυση της Γαληνοτάτης το 1797. Τέλος, το δοκίμιο επισημαίνει τη διαρκή βενετική επιρροή στον σχεδιασμό του κεντρικού δημόσιου χώρου της Πρέβεζας και θεματοποιεί την επίδραση του πολέμου και της μεθοριακής γεωγραφικής θέσης στην πολιτισμική φυσιογνωμία της πόλης.
Εκδότες: Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις & Πολιτιστικός Σύλλογος Πρέβεζα.