Μεταξύ των σκοπών του Ιδρύματος είναι και η έκδοση βιβλίων ή άλλων εντύπων που θα συμβάλλουν στην καταγραφή, διατήρηση και προαγωγή της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής, υποβοηθώντας παράλληλα την ιστορική έρευνα.
Ως εκδότης, το Ίδρυμα έχει τον Διεθνή Πρότυπο Αριθμό (ISBN) 978-960-7660-
Σε συνεργασία με άλλους φορείς έχει, επίσης, τους ακόλουθους Διεθνείς Πρότυπους Αριθμούς (ISBN):
- 978-960-99475 – (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Δήμος Πρέβεζας & Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις),
- 978-960-933692 – (Δήμος Πρέβεζας & Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις) και
- 978-618-83986 – (Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις & Πολιτιστικός Σύλλογος Πρέβεζα)
Οι εκδόσεις του Ιδρύματος μέχρι σήμερα είναι οι ακόλουθες (με φθίνουσα χρονολογική σειρά) και μπορείτε να τις προμηθευθείτε είτε κατ’ ευθείαν από το Ίδρυμα, είτε από τα βιβλιοπωλεία του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ) στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη (δείτε εδώ):
Ψηφίδες ιστορίας της Πρέβεζας γ΄
Συγγραφέας: Αργυρώ Κ. Γκάναλη
ISBN 978 960 7660 32 9
Πρέβεζα, 2022. Σελίδες: 80. Μέγεθος: 17×24 εκ.
Τιμή πώλησης: 15 ευρώ
Ο τρίτος τόμος των Ψηφίδων Ιστορίας της Πρέβεζας περιέχει τη βραβευμένη εργασία του τρίτου διαγωνισμού που προκήρυξαν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Τμήμα Πρέβεζας και το Ίδρυμα “Ακτία Νικόπολις” για τη συγγραφή μελετών που αφορούν στην ιστορία της Πρέβεζας.
Πρόκειται για την εργασία της κ. Αργυρώς Κ. Γκάναλη με τίτλο:
«Onde sepolta Prevesa in sè stessa sopraviva la sola memoria». Η πρώτη βενετική κυριαρχία στην Πρέβεζα και η λήξη της (1684-1701).
The volume contains the prize awarded paper submitted in the “History of Preveza Prize Competition 2021”, organized by the General Archives of Greece and the Actia Nicopolis Foundation.
The paper included in the volume is written by Ms. Argyro K. Ganali under the title:
“Onde sepolta Prevesa in sè stessa sopraviva la sola memoria”. The first Venetian domination of Preveza and its end (1684-1701)
Ταξιδεύοντας στην Ήπειρο του 19ου αιώνα.
Άνθρωποι και Τοπία
Επιμελητές: Νίκος Δ. Καράμπελας & Αθηνά Ι. Κωνσταντάκη
ISBN 978 960 7660 31 2
Πανόδετος τόμος.
Πρέβεζα, 2021. Σελίδες: 184. Μέγεθος: 30×27 εκ.
Δίγλωσση έκδοση στα ελληνικά και αγγλικά
Τιμή πώλησης: 65 ευρώ
Ο ηρωισμός και οι Αγώνες των Σουλιωτών για Ελευθερία κατά την Προεπαναστατική κυρίως περίοδο, ευαισθητοποίησαν και ενέπνευσαν πολλούς Ευρωπαίους, που θέλησαν να δουν από κοντά τον τόπο των αγώνων των ηρώων. Τούτο συνετέλεσε αποφασιστικά στην ανάδυση ενός ευρέος ευρωπαϊκού περιηγητικού ρεύματος στην Ήπειρο του 19ου αιώνα.
Αποτέλεσμα του σχετικά μεγάλου αριθμού ξένων επισκεπτών υπήρξε το πλήθος συγγραμμάτων, στα οποία οι συγγραφείς τους όχι μόνον εξέθεταν τις εντυπώσεις τους από την απομονωμένη τούτη γωνιά της Βαλκανικής, αλλά παρουσίαζαν ταυτόχρονα και την καθημερινή ζωή και τον χαρακτήρα των κατοίκων, τις σημαίνουσες προσωπικότητες, τις περιπέτειες, την αγριότητα της φύσης και τις ομορφιές της.
Η εικονογράφηση των περιηγητικών συγγραμμάτων του 19ου αιώνα γινόταν με τα διαθέσιμα την εποχή εκείνη μέσα. Στην προ-φωτογραφική περίοδο, οι απεικονίσεις των βιβλίων αποτελούσαν προϊόν της χαρακτικής τέχνης, η οποία μετέφερε στο χαρτί τα σκίτσα και τα έργα ζωγραφικής που οι ταξιδιώτες δημιουργούσαν, κατά κύριο λόγο, στη διάρκεια των περιηγήσεών τους. Τα χαρακτικά αυτά διασώζουν την εικόνα της Ηπείρου της εποχής τους.
Συμμετέχοντας στον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου και το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα λεύκωμα με επιλογή χαρακτηριστικών απεικονίσεων που μας ταξιδεύουν στην Ήπειρο του 19ου αιώνα.
Εκδότες: Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις & Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου.
Συγγραφείς εισαγωγικών κειμένων: Αθηνά Ι. Κωνσταντάκη & Ελένη Γ. Κατσαρού.
Ψηφίδες ιστορίας της Πρέβεζας β΄
Συγγραφείς: Δημήτριος Ν. Ντούρος, Φωτεινή Ν. Χαιρέτη, Στέφανος Σ. Αγάθος
ISBN 978 960 7660 30 5
Πρέβεζα, 2020. Σελίδες: 142. Μέγεθος: 17×24 εκ.
Τιμή πώλησης: 15 ευρώ
Ο δεύτερος τόμος των Ψηφίδων Ιστορίας της Πρέβεζας περιλαμβάνει τρία ιστορικά μελετήματα που προέκυψαν από τον Δεύτερο Διαγωνισμό Συγγραφής Ιστορικού Δοκιμίου για την Πρέβεζα, μια πρωτοβουλία που θεσμοθετήθηκε σε συνεργασία του Ιδρύματος με το Τμήμα ΓΑΚ Πρέβεζας των Γενικών Αρχείων του Κράτους. Οι εργασίες που δημοσιεύονται αντλούν υλικό από τα αρχεία των Γενικών Αρχείων του Κράτους –τόσο της Κεντρικής Υπηρεσίας, που εδρεύει στην Αθήνα, όσο και του Τμήματος ΓΑΚ Πρέβεζας– καθώς και από το πολύτιμο αρχείο της Ιεράς Μητροπόλεως Νικοπόλεως & Πρεβέζης, φέρνοντας στο φως νέα, ενδιαφέροντα και εν πολλοίς άγνωστα στοιχεία που αφορούν στην ιστορία της περιοχής της Πρέβεζας κατά τον 19ο και 20ό αιώνα. Οι εργασίες είναι οι εξής:
- Δημήτριος Ν. Ντούρος,
Όψεις της μεταξικής δικτατορίας (1936-1941) στην Πρέβεζα. Η περίπτωση της Εθνικής Οργανώσεως Νεολαίας (Ε.Ο.Ν.). - Φωτεινή Ν. Χαιρέτη,
Διεκδικώντας τη συνδρομή του σουλτάνου σε πρεβεζάνικες υποθέσεις. - Στέφανος Σ. Αγάθος,
Η δίχρονη φιλοξενία της Παιδόπολης Ζηρού «Άγιος Αλέξανδρος» στις εγκαταστάσεις της Παιδόπολης «Άγιος Ανδρέας» Αττικής (1948-1950).
Οι επιστολές του Πάνου Θ. Κολοκοτρώνη προς τον Ανδρέα Καλίνσκη
Συγγραφέας: Κώστας Μ. Σταματόπουλος
ISBN 978 960 7660 29 9
Πρέβεζα, 2020. Σελίδες: 144. Μέγεθος: 17×24 εκ.
Τιμή πώλησης: 15 ευρώ
Στη μελέτη του Κώστα Μ. Σταματόπουλου παρουσιάζεται η ανέκδοτη και άγνωστη έως σήμερα αλληλογραφία του Πάνου Θ. Κολοκοτρώνη προς τον Ανδρέα Καλίνσκη, γραμματέα και εξ απορρήτων του βασιλιά Γεωργίου Α΄. Με πλούσιο σχολιασμό και ανάλυση των βασικότερων σημείων της αλληλογραφίας, ο συγγραφέας επιχειρεί να την εντάξει στο ευρύτερο ιστορικό πλαίσιο των διαπραγματεύσεων και συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν στην Πρέβεζα, στις αρχές του 1879, μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ελλάδος –μέλος της οποίας ήταν ο Πάνος Θ. Κολοκοτρώνης– και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και αφορούσαν στον προσδιορισμό της οροθετικής γραμμής της ελληνοτουρκικής μεθορίου.
Εικαστική διαδρομή σε επτά αρχαία θέατρα της Ηπείρου
Δημιουργός σχεδίων: Λέανδρος Μ. Σπαρτιώτης
Συγγραφέας κειμένου: Γεώργιος Εμμ. Ρήγινος
Επιμέλεια έκδοσης: Νίκος Δ. Καράμπελας
ISBN 978 960 7660 27 5
Πρέβεζα, 2019. Φύλλα: 24. Μέγεθος: 33×48 εκ.
Δίγλωσση έκδοση στα ελληνικά και αγγλικά
Τιμή πώλησης: 60 ευρώ
Στην προσπάθεια του Ιδρύματος να συμβάλλει στην υποστήριξη της πολιτιστικής διαδρομής των επτά σωζόμενων αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου, την οποία οραματίστηκε ο κ. Σταύρος Μπένος και προωθούν το Υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφέρεια Ηπείρου και το Διάζωμα, εμπνεύστηκε τη δημιουργία μιας εικαστικής αποτύπωσης των θεάτρων της διαδρομής. Ανέθεσε το εγχείρημα αυτό στον Πρεβεζάνο καλλιτέχνη κ. Λέανδρο Μ. Σπαρτιώτη, ώστε να εικονογραφηθούν, με το δικό του βλέμμα, τα αρχαία θέατρα της Ηπείρου.
Στην έκδοση (folio σε σκληρό κουτί) αναπαράγονται είκοσι από τα έργα του κ. Λέανδρου Μ. Σπαρτιώτη, αντιπροσωπευτικά των επτά αρχαίων θεάτρων, τα οποία σώζονται στην Ήπειρο της ελληνικής επικράτειας.
Το εισαγωγικό κείμενο για το αρχαίο θέατρο και τα σωζόμενα θέατρα της Ηπείρου συνέταξε ο αρχαιολόγος κ. Γεώργιος Ρήγινος.
Ψηφίδες ιστορίας της Πρέβεζας α΄
Συγγραφείς: Emily Neumeier, Φωτεινή Ν. Χαιρέτη, Μαρία Π. Μπαλού, Εμμανουήλ Π. Ξυνάδας, Γεώργιος Η. Ζαρακάς & Βασιλική Α. Ζορμπά
ISBN 978 960 7660 26 8
Πρέβεζα, 2018. Σελίδες: 182. Μέγεθος: 17×24 εκ.
Τιμή πώλησης: 15 ευρώ
Ο πρώτος τόμος των Ψηφίδων Ιστορίας της Πρέβεζας είναι ένας συλλογικός τόμος, ο οποίος περιέχει τις πέντε καλύτερες εργασίες που προέκυψαν από τον πρώτο διαγωνισμό που προκήρυξαν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Αρχεία Νομού Πρέβεζας και το Ίδρυμα “Ακτία Νικόπολις” για τη συγγραφή μελετών που αφορούν στην ιστορία της Πρέβεζας. Οι εργασίες είναι οι εξής:
- Emily Neumeier,
Trans-imperial encounter on the Ionian Sea: A French engineer’s account of constructing Ottoman fortifications. - Φωτεινή Ν. Χαιρέτη,
Εγκλωβισμένες (;) μεταξύ ανδροκρατούμενης κοινωνίας και μουσουλμανικής δικαιοσύνης. Πρακτικά δύο δικών του οθωμανικού Πρωτοβάθμιου Δικαστηρίου Πρέβεζας (1896-1898). - Μαρία Π. Μπαλού,
Η εικόνα της γυναίκας στην Πρέβεζα, όπως αποτυπώνεται στους κώδικες της Ιεράς Μητροπόλεως Πρεβέζης (β΄ μισό 19ου αιώνα). - Εμμανουήλ Π. Ξυνάδας,
Η ίδρυση της μητρόπολης Νικοπόλεως (1881) και η αρχιερατεία του πρώτου μητροπολίτη της Αμβροσίου Κωνσταντινίδη (1881-1885). - Γεώργιος Η. Ζαρακάς & Βασιλική Α. Ζορμπά,
Η Πρέβεζα τον 17ο αιώνα: ένας συνθετικός οδηγός.
Η Πρέβεζα στη νεοελληνική ποίηση. Ανθολογία
Συγγραφέας: Στέλιος Θ. Μαφρέδας
ISBN 978 960 7660 24 4
Πρέβεζα, 2018. Σελίδες: 160. Μέγεθος: 17×24 εκ.
Τιμή πώλησης: 15 ευρώ
Η αυτοχειρία του Κώστα Γ. Καρυωτάκη, στις 21 Ιουλίου 1928 στον
ειδυλλιακό όρμο Βαθύ της Πρέβεζας, έβαλε την πόλη στον χάρτη της
νεοελληνικής ποίησης. Πληθώρα ποιημάτων γράφηκαν από τότε με αναφορές στην Πρέβεζα, κυρίως ως πόλη σύμβολο.
Ο ακάματος εραστής της ποίησης και ποιητής κ. Στέλιος Θ. Μαφρέδας για χρόνια ανθολογεί αυτά τα δημιουργήματα του λόγου, τα οποία εκδόθηκαν για πρώτη φορά το 2001 από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πρέβεζας και αριθμούσαν, τότε, 48 έμμετρα και πεζά κείμενα.
Το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις ανέλαβε και παρουσιάζει τη δεύτερη έκδοση της Ανθολογίας, σημαντικά επαυξημένη και βελτιωμένη, κυρίως λόγω της προσθήκης νέων ποιημάτων που δημοσιεύθηκαν στο μεσοδιάστημα των δύο εκδόσεων, γεγονός που αποδεικνύει τη συνεχή λειτουργία της Πρέβεζας ως συμβόλου, ιδίως στις νέες γενιές ποιητών.
Την Ανθολογία προλογίζει ο ομότιμος καθηγητής της Νέας Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιάννης Ε. Παπακώστας.
22 Οκτωβρίου 1717: Η λησμονημένη αρχή μιας νέας εποχής. Τριακόσια χρόνια από τη δεύτερη βενετική κατάκτηση της Πρέβεζας
Συγγραφέας: Δημοσθένης Αρ. Δόνος
ISBN 978 618 83986 0 3
Πρέβεζα, 2017. Σελίδες: 72. Μέγεθος: 17×24 εκ.
Τιμή πώλησης: 10 ευρώ
Κατά την διάρκεια του Εβδόμου Βενετοτουρκικού Πολέμου, οι βενετικές ναυτικές και χερσαίες δυνάμεις υπό την ηγεσία των Andrea Pisani και Johann Mathias von der Schulenburg κατέλαβαν στις 22 Οκτωβρίου 1717 το φρούριο και την πόλη της Πρέβεζας στον Αμβρακικό κόλπο, αφού είχε προηγηθεί μια αποτυχημένη επιχείρηση τον προηγούμενο χρόνο.
Το ιστορικό δοκίμιο του Δρ. Δημοσθένη Αρ. Δόνου, βασιζόμενο σε διάλεξη που δόθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2017, παρουσιάζει με τη βοήθεια δημοσιευμένου και αδημοσίευτου αρχειακού και χαρτογραφικού υλικού μια συνοπτική αφήγηση των βασικών ιστορικών και στρατιωτικών γεγονότων των δύο επιχειρήσεων και συζητά την πρόσληψη της βενετικής νίκης από τον ευρωπαϊκό τύπο. Επιπλέον, σκιαγραφεί τις κύριες οικονομικές, κοινωνικές και θεσμικές αλλαγές που έλαβαν χώρα στην Πρέβεζα κατά τη διάρκεια της βενετικής κυριαρχίας, έως τη διάλυση της Γαληνοτάτης το 1797. Τέλος, το δοκίμιο επισημαίνει τη διαρκή βενετική επιρροή στον σχεδιασμό του κεντρικού δημόσιου χώρου της Πρέβεζας και θεματοποιεί την επίδραση του πολέμου και της μεθοριακής γεωγραφικής θέσης στην πολιτισμική φυσιογνωμία της πόλης.
Εκδότες: Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις & Πολιτιστικός Σύλλογος Πρέβεζα.
Ο φάρος της Κόπραινας
Συγγραφέας: Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης
ISBN 978 960 7660 23 7
Χαρτόδετος τόμος με DVD.
Πρέβεζα, 2015. Σελίδες: 132. Μέγεθος: 24×17 εκ.
Τιμή πώλησης: 15 ευρώ
Η Κόπραινα αποτέλεσε για αιώνες το επίνειο της νότιας Ηπείρου –αρκετές δεκαετίες πριν τη δημιουργία της Πρέβεζας, στο δεύτερο μισό του 15ου αιώνα– και συνέχισε να είναι το λιμάνι της Άρτας μέχρι τα μέσα του περασμένου αιώνα.
Ο Φάρος της Κόπραινας, ο μόνος πέτρινος φάρος στον Αμβρακικό κόλπο, πρωτολειτούργησε το 1893 και συνεχίζει μέχρι σήμερα να αναλάμπει δύο λευκά σήματα με ευρύ ερυθρό τομέα, που υποδεικνύει τα αβαθή των εκβολών του ποταμού Αράχθου.
Το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις θέλοντας να αναδείξει το ιστορικό κτήριο του φάρου της Κόπραινας και να συμβάλει στην αειφόρο ανάπτυξη της αλιευτικής περιοχής του Αμβρακικού κόλπου, υπέβαλε πρόταση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αλιείας 2007-2013» για την έκδοση εικονογραφημένου βιβλίου με θέμα τον φάρο, καθώς και την παραγωγή ταινίας μικρού μήκους σχετικά με την ιστορία του, που θα συνοδεύει την έκδοση. Με την έγκριση του αιτήματός μας και την οριστική ένταξη της πράξης στο πρόγραμμα, η πρότασή μας υλοποιείται με απτό αποτέλεσμα τον εν λόγω τόμο και το DVD που τον συνοδεύει.
Πάργα. Ταξιδιωτικό σημειωματάριο
Parga. Carnet de voyage
Δημιουργός σχεδίων: Πάβλος Χαμπίδης
Επιμέλεια έκδοσης: Νίκος Δ. Καράμπελας & Μαίρη Μπόγδου-Γέρου
ISBN 978 960 7660 22 0
Πρέβεζα, 2014. Σελίδες: 122. Μέγεθος: 24×17 εκ.
Σκληρό εξώφυλλο με σπιράλ
Δίγλωσση έκδοση στα ελληνικά και αγγλικά.
Τιμή πώλησης: 25 ευρώ.
Ταξιδιωτικό σημειωματάριο για την πόλη της Πάργας, με ανατυπώσεις έργων του γνωστού ζωγράφου Πάβλου Χαμπίδη. Ο ζωγράφος αποτύπωσε, με το πενάκι του και χρώμα, τοπία που κέντρισαν το ενδιαφέρον του και χαρακτηρίζουν τη φυσιογνωμία της Πάργας. Είναι η τρίτη δουλειά του Π. Χαμπίδη στο χώρο των carnet de voyage. Η πρώτη ήταν για την πόλη των Αθηνών που εξέδωσε η Louis Vitton το 2004 επ’ ευκαιρία της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων στην πόλη και η δεύτερη για την πόλη της Πρέβεζας.
Άπαντα Ηλία Β. Βασιλά
Συγγραφέας: Ηλίας Β. Βασιλάς (1906-1982)
Επιμελητής: Νίκος Δ. Καράμπελας
ISBN 978 960 93 3692 5
Πανόδετος τόμος
Πρέβεζα, 2012. Σελίδες: xxviii & 772. Μέγεθος: 17×24 εκ.
Τιμή πώλησης: 40 ευρώ
Ο Πρεβεζάνος φιλόλογος και λόγιος Ηλίας Βασιλάς δημοσίευσε τα άρθρα του σε εφημερίδες και περιοδικά της εποχής του. Το πρώτο του δημοσίευμα παρουσιάστηκε στο περιοδικό των Αθηνών Νέα Εστία, το 1930, λίγους μήνες μετά την αποφοίτησή του από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Με το άρθρο του αυτό ο Βασιλάς εξέφρασε την αντίθεσή του και την αντίδρασή του στον τρόπο με τον οποίο παρουσίασε την γενέτειρά του Πρέβεζα ο Γ. Κοτζιούλας μετά την αυτοχειρία του ποιητή Κώστα Καρυωτάκη.
Η συλλογή τού διάσπαρτα δημοσιευμένου έργου του ήταν ένας από τους πρωταρχικούς στόχους τού Ιδρύματος Ακτία Νικόπολις. Όταν, το 2005, συναποφασίσθηκε με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πρέβεζας η έκδοση των Απάντων τού Ηλία Βασιλά, ένα μεγάλο μέρος των άρθρων του είχε ήδη συγκεντρωθεί. Τα εκατό και πλέον άρθρα, δημοσιευμένα σε εφημερίδες και περιοδικά της εποχής, έχουν ως κύριο θέμα την τοπική ιστορία, λαογραφία και πολιτισμό, έτσι όπως ο Πρεβεζάνος λόγιος τα μελέτησε και βίωσε. Στις επιστολές του εξέφραζε, επιπλέον, την αγωνία και το ενδιαφέρον του για την πολιτιστική ζωή της Πρέβεζας.
Επιχειρώντας την πληρέστερη παρουσίαση της εργογραφίας του Ηλία Βασιλά εξετάσαμε όλες τις πτυχές του έργου του, αναζητώντας και ερευνώντας αρχεία εφημερίδων και περιοδικών κυρίως της Πρέβεζας, των Ιωαννίνων και των Αθηνών στα οποία ο Βασιλάς αρθρογραφούσε από το 1952 μέχρι σχεδόν το θάνατό του. Στην πορεία της σύνταξης των Απάντων του αξιοποιήθηκαν πληροφορίες και υποδείξεις ερευνητών που έχουν ασχοληθεί με την τοπική ιστορία της Πρέβεζας και ελήφθη υπόψη η πρώτη, μερική, καταγραφή της εργογραφίας τού Βασιλά από τον Βασίλη Κραψίτη, το 1981. Δεν συμπεριλαμβάνουμε στον τόμο των Απάντων τις μεταφράσεις τραγωδιών του Αισχύλου, με τις οποίες ασχολήθηκε ο Βασιλάς κατά την περίοδο 1967-1980.
Τα 102 κείμενα των Απάντων του Ηλία Β. Βασιλά παρουσιάζονται σε επτά ενότητες, ανάλογα με το περιεχόμενό τους : Πρεβεζάνικα (37), Ιστορικά (26), Προσωπογραφίες (13), Λαογραφικά (6), Γλωσσολογικά (7), Παρουσιάσεις-Κρίσεις-Επίκαιρα (8) και Επιστολογραφία (5). Στο τέλος του τόμου ευρετηριάζονται ονόματα, τοπωνύμια, πράγματα και γεγονότα με σκοπό να διευκολυνθεί ο αναγνώστης και ο μελετητής στον ταχύτερο εντοπισμό θεμάτων που τον ενδιαφέρουν
Εκδότες: Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις & Δήμος Πρέβεζας.
Περπατώντας στην Πρέβεζα / Walking in Preveza
Δημιουργός σχεδίων: Πάβλος Χαμπίδης
Επιμέλεια έκδοσης: Νίκος Δ. Καράμπελας & Μαίρη Μπόγδου-Γέρου
ISBN 978 960 7660 21 3
Πρέβεζα, 2011. Σελίδες: 122. Μέγεθος: 22×15 εκ.
Σκληρό εξώφυλλο με σπιράλ
Δίγλωσση έκδοση στα ελληνικά και αγγλικά.
Τιμή πώλησης: 25 ευρώ.
Ταξιδιωτικό σημειωματάριο με σκίτσα του ζωγράφου Πάβλου Χαμπίδη, ο οποίος αποτύπωσε, με το πενάκι του και το χρώμα, τοπία που κέντρισαν το ενδιαφέρον του και είναι χαρακτηριστικά της φυσιογνωμίας της Πρέβεζας, ανθρώπινες φιγούρες, εικόνες από την καθημερινότητα και τη φύση, απεικονίσεις των μνημείων της παράδοσης και του πολιτισμού. Ο ζωγράφος αναδεικνύει εικόνες, που ο καθημερινός διαβάτης ίσως να προσπερνά αδιάφορα και καταφέρνει με την τέχνη του να προσελκύσει τα βλέμματα ακόμα και των αδιάφορων επισκεπτών.
Ταξίδι στην Ελλάδα. Τα Ηπειρωτικά, τόμ. ΙΙΙ
Συγγραφέας γαλλικού κειμένου: Φρανσουά Πουκεβίλ
Μετάφραση – Προλεγόμενα: Κωνσταντίνος Π. Βλάχος
Επιμέλεια έκδοσης: Νίκος Δ. Καράμπελας
ISBN 978 960 7660 20 6
Πρέβεζα, 2010. Σελίδες: 295. Μέγεθος: 14×20,5 εκ.
Τιμή πώλησης: 20 ευρώ
Πρόκειτα για μετάφραση των κειμένων του βιβλίου του François Pouqueville, που αφορούν στη νοτιοδυτική ήπειρο, και έκαμε με λεπτότητα και ακρίβεια ο φιλόλογος κ. Κώστας Π. Βλάχος.
Ο Γάλλος γιατρός, περιηγητής, διπλωμάτης, ιστορικός, θεολόγος, συγγραφέας ακαδημαϊκός και σπουδαίος φιλέλληνας Φρανσουά Πουκεβίλ μέσα από τα κείμενά του χαρίζει στον αναγνώστη ένα ταξίδι στο χώρο και το χρόνο περιγράφοντας με γλαφυρό τρόπο την Ήπειρο της εποχής του Αλή πασά. Περιγράφει με τον ιδιαίτερο τρόπο του την περιοχή της Πρέβεζας και της Νικόπολης και αναφέρεται στο Χαλασμό της Πρέβεζας, το 1798, από τον Αλή πασά και τη θυσία των Γάλλων στρατιωτών κατά τη διάρκεια της υποστήριξης της πόλης. Παρουσιάζει την Πρέβεζα μετά την κατάκτησή της από τον σατράπη της Ηπείρου και περιγράφει τα οχυρωματικά έργα που έγιναν από αυτόν (φρούρια, τάφρος, σεράι). Μαγεμένος από την Πρέβεζα εξυμνεί τις ομορφιές της και την χαρακτηρίζει ως το «Μπουντουάρ της χερσονήσου».
Πρέβεζα Β΄.
Πρακτικά του Δεύτερου Διεθνούς Συμποσίου για την Ιστορία και τον Πολιτισμό της Πρέβεζας (16-20 Σεπτεμβρίου 2009)
Συλλογικός τόμος
Επιστημονικοί επιμελητές: Μαρίνα Βρέλλη-Ζάχου & Χρήστος Σταυράκος
Επιμελητές: Νίκος Δ. Καράμπελας & Michael Stork
ISBN 978 960 99475 0 3 (set)
Δύο πανόδετοι τόμοι
Πρέβεζα, 2010. Σελίδες: xxxviii & 1050. Μέγεθος: 21×28 εκ.
Τιμή πώλησης: 120 ευρώ
Δύο τόμοι (xxxviii & 1050 σελίδες) των Πρακτικών του Δεύτερου Διεθνούς Συμποσίου για την Ιστορία και τον Πολιτισμό της Πρέβεζας, που διεξήχθη στην Πρέβεζα από 16 έως 20 Σεπτεμβρίου 2009. Τα Πρακτικά εκδόθηκαν στην Πρέβεζα τον Ιούλιο 2010, από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τον Δήμο Πρέβεζας και το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις.
Το μεγάλο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την ολοκλήρωση του Πρώτου Διεθνούς Συμποσίου για την Ιστορία της Πρέβεζας το 1989 και κυρίως η εξέλιξη της έρευνας πάνω σε θέματα που αφορούν στην ιστορία και τον πολιτισμό της οδήγησαν το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Ακτία Νικόπολις στη σκέψη της διοργάνωσης ενός νέου συμποσίου. Μετά από μία πρώτη συζήτηση με τον καθηγητή κ. Χρήστο Σταυράκο προτείναμε στον Δήμο Πρέβεζας, τον Δεκέμβριο του 2007, και στη συνέχεια, από κοινού με τον Δήμο, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τον Μάρτιο του 2008, τη διοργάνωση του Δεύτερου Διεθνούς Συμποσίου. Έχοντας τη θετική απάντηση και υποστήριξη των δύο φορέων συστήθηκε η Οργανωτική Επιτροπή του Συμποσίου, η οποία άρχισε τις συνεχείς και συστηματικές εργασίες της τον Μάιο του 2008, υπό την υποδειγματική προεδρεία της καθηγήτριας κ. Μαρίνας Βρέλλη-Ζάχου. Η Επιστημονική Επιτροπή του Συμποσίου σε συνεδρίασή της επέλεξε τις εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν στο Συμπόσιο και τις κατέταξε σε ομάδες
Οι εργασίες του Συμποσίου διήρκεσαν τέσσερις μέρες και πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα Νικόλαος Σ. Κονεμένος του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Πρέβεζας, το οποίο ολοκληρώθηκε εγκαίρως και εγκαινιάστηκε με τις εργασίες του Συμποσίου. Την έκδοση των Πρακτικών ανέλαβαν από κοινού το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ο Δήμος Πρέβεζας και το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις.
Η εμπορική διαφήμιση στην Πρέβεζα τον καιρό του Μεσοπολέμου
Κείμενα: Κωνσταντίνος Χρ. Κωστούλας
Επιμέλεια: Νίκος Δ. Καράμπελας
ISBN 978 960 7660 19 0
Τόμος με χοντρό εξώφυλλο
Πρέβεζα, 2008. Σελίδες: 264. Μέγεθος: 24×22 εκ.
Τιμή πώλησης: 25 ευρώ
Πρόκειται για μια ιδιαίτερη έκδοση, η οποία αποτελεί κυρίως μία καταγραφή εμπορικών και ναυτιλιακών διαφημίσεων που εμφανίστηκαν σε εφημερίδες των Ιωαννίνων, από το 1890 μέχρι και το 1940 και αφορούν στην Πρέβεζα. Η έκδοση εμπλουτίζεται με αποσπάσματα παλαιών εμπορικών οδηγών, εμπορικά δελτάρια, ναυτιλιακές και εμπορικές σφραγίδες της Πρέβεζας και άλλα πειστήρια από το αρχείο του Ιδρύματος Ακτία Νικόπολις.
Νικόπολις Β΄.
Πρακτικά του Δευτέρου Διεθνούς Συμποσίου για τη Νικόπολη (11-15 Σεπτεμβρίου 2002)
Συλλογικός τόμος
Επιστημονικός επιμελητής: Κωνσταντίνος Λ. Ζάχος
Επιμελητές: Νίκος Δ. Καράμπελας & Michael Stork
ISBN 978 960 7660 16 9 (set)
Δύο πανόδετοι τόμοι
Πρέβεζα, 2007. Σελίδες: xxxix & 1306. Μέγεθος: 21×28 εκ.
Τιμή πώλησης: 120 ευρώ
Δύο τόμοι (xxxix & 1306 σελίδες) των Πρακτικών του Δευτέρου Διεθνούς Συμποσίου για τη Νικόπολη, που διεξήχθη στην Πρέβεζα από 11 έως 15 Σεπτεμβρίου 2002. Τα Πρακτικά εκδόθηκαν στην Πρέβεζα τον Ιούνιο 2007.
Το διάστημα που μεσολάβησε από την ολοκλήρωση του Πρώτου Διεθνούς Συμποσίου για τη Νικόπολη το 1984 και κυρίως η εξέλιξη των αρχαιολογικών και ιστορικών ερευνών σε θέματα που αφορούν στη Νικόπολη και τον ευρύτερο χώρο μάς ώθησαν να προτείνουμε, το Φεβρουάριο του 2000, στους προϊσταμένους των δύο εμπλεκόμενων εφορειών αρχαιοτήτων τη διοργάνωση του Δευτέρου Διεθνούς Συμποσίου. Η παρουσίαση των νέων δεδομένων και η κατάθεση νέων ερμηνειών σε ποικίλα θέματα ήταν επιτακτική. Έχοντας τη θετική απάντηση και υποστήριξη των εφορειών, η συσταθείσα Οργανωτική Επιτροπή άρχισε τις συνεχείς και συστηματικές εργασίες της ένα χρόνο αργότερα. Η Επιστημονική Επιτροπή του Συμποσίου, στην τελική συνεδρίασή της, επέλεξε τις εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν στο Συμπόσιο και τις κατέταξε σε ομάδες.
Οι εργασίες του Συμποσίου διήρκεσαν τέσσερις ημέρες και οι οκτώ συνεδρίες, στις οποίες εκφωνήθηκαν σαράντα εννέα εισηγήσεις και παρουσιάστηκαν πέντε ανακοινώσεις τοίχου, έγιναν στην πάντα φιλόξενη Θεοφάνειο αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Πρέβεζας. Οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης και να δουν από κοντά, σε δύο οργανωμένες επισκέψεις στα ρωμαϊκά και βυζαντινά μνημεία, τα αποτελέσματα των ανασκαφικών ερευνών.Το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις προσφέρθηκε να επωμισθεί το δύσκολο έργο της έκδοσης των πρακτικών του Συμποσίου, το οποίο ανέλαβε τον Ιούνιο του 2006.
Στην έκδοση έχει ενσωματωθεί συμπαγής δίσκος (CD) με τα Πρακτικά του Πρώτου Συμποσίου για τη Νικόπολη, λόγω εξαντλἠσεως της πρώτης έκδοσης. Όλες οι ανακοινώσεις των Πρακτικών είναι προσβάσιμες, ελεύθερα, μέσω της σελίδας του Ιδρύματος στο academia.edu.
ニコポリス。 二つの散歩
Συγγραφείς: Athena Konstantaki, Maria Skandali, Helene Synesiou
Μετάφραση: Kimiko Yoshioka
Επιμέλεια: Nikos D. Karabelas
ISBN 978 960 7660 14 5
Πρέβεζα, 2004. Σελίδες: 48. Μέγεθος: 14,5×20 εκ.
Τιμή πώλησης: 3 ευρώ
Στο χώρο της αρχαίας Νικόπολης μας ταξιδεύει η έκδοση «ニコポリス。 二つの散歩». Πρόκειται για ένα μικρό σε μέγεθος και για τον λόγο αυτόν εύχρηστο βιβλίο-οδηγό, στην ιαπωνική γλώσσα, για όποιον θέλει να περπατήσει στον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης έχοντας μαζί του ένα μικρό «ξεναγό». Μέσα από τις σαράντα οκτώ (48) σελίδες του, βοηθάει τον επισκέπτη να περιηγηθεί στον αρχαιολογικό χώρο προτείνοντας δύο διαδρομές-περιπάτους στις οποίες μπορεί να θαυμάσει τα σημαντικότατα Ρωμαϊκά και Παλαιοχριστιανικά μνημεία παράλληλα με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής.
Θεόφιλος Στ. Παπαγεωργίου “Ημερολόγιον”
Συγγραφέας: Θεόφιλος Στ. Παπαγεωργίου
Επιμελητής: Αλέξανδρος Γ. Τζούρος
ISBN 978 960 7660 13 7
Πρέβεζα, 2003. Σελίδες: 160. Μέγεθος: 17×24 εκ.
Τιμή πώλησης: 10 ευρώ
Ο Θεόφιλος Στ. Παπαγεωργίου ήταν νέος φιλόλογος όταν τραυματίστηκε θανάσιμα στα σύνορα με την Αλβανία τις πρώτες μέρες του πολέμου του 1940. Ήταν ο πρώτος έφεδρος αξιωματικός που έπεσε για την ελευθερία της πατρίδας στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο.
Το ημερολόγιο γράφτηκε από 15 Ιουλίου 1927 έως 3 Νοεμβρίου 1928 και εμπεριέχει τις νεανικές σκέψεις και εφηβικές ανησυχίες του Θεόφιλου Στ. Παπαγεωργίου.
Μέσα από τις σελίδες του ζωντανεύουν μνήμες από την Πρέβεζα του 1926-1928 και μεταδίδεται σχεδόν ακέραια η ατμόσφαιρα που επικρατούσε στην επαρχιακή εκείνη πόλη την εποχή του μεσοπολέμου.
Στην έκδοση, η οποία εμπλουτίστηκε με φωτογραφίες και αρχειακό υλικό, ομιλίες, αναμνήσεις και σχετικές δημοσιεύσεις, συμπεριλαμβάνεται απόσπασμα από το ημερολόγιο του Αλέξανδρου Παπαγεωργίου, διοικητή του ανεξάρτητου τάγματος Φιλιατών, σχετικό με τη μάχη του Παραποτάμου Φιλιατών κατά την οποία τραυματίστηκε ο αδελφός του Θεόφιλος Παπαγεωργίου.
Nikopolis – Zwei Spaziergänge
Συγγραφείς: Athena Konstantaki, Maria Skandali, Helene Synesiou
Μετάφραση: Dimosthenis Donos
Επιμέλεια: Nikos D. Karabelas
ISBN 978 960 7660 12 9
Πρέβεζα, 2002. Σελίδες: 48. Μέγεθος: 14,5×20 εκ.
Τιμή πώλησης: 3 ευρώ
Στο χώρο της αρχαίας Νικόπολης μας ταξιδεύει η έκδοση «Nikopolis – Zwei Spaziergänge». Πρόκειται για ένα μικρό σε μέγεθος και για τον λόγο αυτόν εύχρηστο βιβλίο-οδηγό, στη γερμανική γλώσσα, για όποιον θέλει να περπατήσει στον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης έχοντας μαζί του ένα μικρό «ξεναγό». Μέσα από τις σαράντα οκτώ (48) σελίδες του, βοηθάει τον επισκέπτη να περιηγηθεί στον αρχαιολογικό χώρο προτείνοντας δύο διαδρομές-περιπάτους στις οποίες μπορεί να θαυμάσει τα σημαντικότατα Ρωμαϊκά και Παλαιοχριστιανικά μνημεία παράλληλα με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής.
Nicopoli. Due passeggiate.
Συγγραφείς: Athena Konstantaki, Maria Skandali, Helen Synesiou
Μετάφραση: Anna Pianalto
Επιμέλεια: Nikos D. Karabelas
ISBN 978 960 7660 11 0
Πρέβεζα, 2003. Σελίδες: 48. Μέγεθος: 14,5×20 εκ.
Τιμή πώλησης: 3 ευρώ
Στο χώρο της αρχαίας Νικόπολης μας ταξιδεύει η έκδοση «Nicopoli – Due passaggiate». Πρόκειται για ένα μικρό σε μέγεθος και για τον λόγο αυτόν εύχρηστο βιβλίο-οδηγό, στην ιταλική γλώσσα, για όποιον θέλει να περπατήσει στον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης έχοντας μαζί του ένα μικρό «ξεναγό». Μέσα από τις σαράντα οκτώ (48) σελίδες του, βοηθάει τον επισκέπτη να περιηγηθεί στον αρχαιολογικό χώρο προτείνοντας δύο διαδρομές-περιπάτους στις οποίες μπορεί να θαυμάσει τα σημαντικότατα Ρωμαϊκά και Παλαιοχριστιανικά μνημεία παράλληλα με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής.
Η Απελευθέρωση της Ηπείρου.
Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος 1912-1913.
Ιστορικά κείμενα: Κώστας Π. Βλάχος
Επιμελητής: Νίκος Δ. Καράμπελας
ISBN 978 960 7660 10 2
Πανόδετος τόμος
Πρέβεζα, 2002. Σελίδες: 228. Μέγεθος: 27×30 εκ.
Τιμή πώλησης: 40 ευρώ
Το εξαιρετικής εκδοτικής ποιότητας λεύκωμα, παρουσιάζει ανέκδοτο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό που προέρχεται από τα αρχεία του Πολεμικού Μουσείου, του Ιδρύματος «Ακτία Νικόπολις», του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου «Σκουφάς», της οικογένειας Καλλιγά και άλλες ιδιωτικές συλλογές. Το «σύντομο Χρονικό της απελευθερώσεως της Ηπείρου», γραμμένο από τον φιλόλογο κ. Κώστα Π. Βλάχο, ενημερώνει τον αναγνώστη για την ιστορική περίοδο του Α΄ Βαλκανικού πολέμου στην Ήπειρο, ενώ οι φωτογραφίες που έπονται τον μεταφέρουν στο πεδίο των πολεμικών επιχειρήσεων στον άξονα Πρέβεζα – Φιλιππιάδα – Πέντε Πηγάδια – Εμίν Αγά – Κανέτα – Μανωλιάσσα – Μπιζάνι – Ιωάννινα – Θεσπρωτία – Βόρειο Ήπειρο. Μέσα από τις 268 φωτογραφίες ο αναγνώστης έχει τη δυνατότητα να δει τις μάχες με τον εχθρό, τις κακουχίες του πολέμου, την περίθαλψη των τραυματιών, τις στιγμές ξεκούρασης και να βιώσει την αγωνία των πολεμιστών και τέλος τον ενθουσιασμό και τη χαρά για τη νίκη.
Nicopolis – Two walks
Συγγραφείς: Athena Konstantaki, Maria Skandali, Helen Synesiou
Μετάφραση: Vassilis Angelis
Επιμέλεια: Nikos D. Karabelas
ISBN 978 960 7660 09 9
Πρέβεζα, 2001. Σελίδες: 48. Μέγεθος: 14,5×20 εκ.
Τιμή πώλησης: 3 ευρώ
Στο χώρο της αρχαίας Νικόπολης μας ταξιδεύει η έκδοση «Nicopolis – Two walks». Πρόκειται για ένα μικρό σε μέγεθος και για τον λόγο αυτόν εύχρηστο βιβλίο-οδηγό, στην αγγλική γλώσσα, για όποιον θέλει να περπατήσει στον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης έχοντας μαζί του ένα μικρό «ξεναγό». Μέσα από τις σαράντα οκτώ (48) σελίδες του, βοηθάει τον επισκέπτη να περιηγηθεί στον αρχαιολογικό χώρο προτείνοντας δύο διαδρομές-περιπάτους στις οποίες μπορεί να θαυμάσει τα σημαντικότατα Ρωμαϊκά και Παλαιοχριστιανικά μνημεία παράλληλα με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής.
Νικόπολις – Δύο περίπατοι
Συγγραφείς: Αθηνά Κωνσταντάκη, Μαρία Σκανδάλη, Ελένη Συνεσίου
Επιμέλεια: Νίκος Δ. Καράμπελας
ISBN 978 960 7660 08 0
Πρέβεζα, 2000. Σελίδες: 48. Μέγεθος: 14,5×20 εκ.
Τιμή πώλησης: 3 ευρώ
Στο χώρο της αρχαίας Νικόπολης μας ταξιδεύει η έκδοση «Νικόπολις – Δύο περίπατοι». Πρόκειται για ένα μικρό σε μέγεθος και για τον λόγο αυτόν εύχρηστο βιβλίο-οδηγό για όποιον θέλει να περπατήσει στον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης έχοντας μαζί του ένα μικρό «ξεναγό». Μέσα από τις σαράντα οκτώ (48) σελίδες του, βοηθάει τον επισκέπτη να περιηγηθεί στον αρχαιολογικό χώρο προτείνοντας δύο διαδρομές-περιπάτους στις οποίες μπορεί να θαυμάσει τα σημαντικότατα Ρωμαϊκά και Παλαιοχριστιανικά μνημεία παράλληλα με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής.
Ιστορικά Μνημεία της Λάκκας Σούλι
Συλλογικός τόμος
Επιμέλεια: Νίκος Δ. Καράμπελας
ISBN 978 960 7660 06 4
Πρέβεζα, 1997. Σελίδες: 205. Μέγεθος: 17×24 εκ.
Τιμή πώλησης: 10 ευρώ
Ο τόμος παρουσιάζει τις εισηγήσεις της ημερίδας για τα ιστορικά μνημεία της Λάκκας Σούλι Νομού Πρεβέζης και τη διάσωσή τους, η οποία οργανώθηκε από τον Σύλλογο Αποδήμων Θεσπρωτικού Πρεβέζης «Τα Λέλοβα», στην Αθήνα, την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 1996.
Μέσα από τις δύο ενότητες του τόμου παρουσιάζονται τα πορίσματα της ιστορικής και αρχαιολογικής έρευνας για την περιοχή. Η πρώτη ενότητα περιλαμβάνει ανακοινώσεις για τα αρχαιολογικά κατάλοιπα στην ευρύτερη περιοχή Λάκκα-Σούλι (Ιουλία Κατσαδήμα), τις αρχαιότητες της ανατολικής Κασσωπαίας και τη σημασία τους για την έρευνα της Ηπείρου (Ιωάννα Ανδρέου), τη χωρογραφία κάτω Λάκκας Σούλι στη διαδρομή του χρόνου και ιδιαίτερα του λόφου Καστρί (Οδυσσέας Μπέτσος). Η δεύτερη ενότητα περιλαμβάνει ανακοινώσεις για τα εκκλησιαστικά μνημεία της Λάκκας-Σούλι (Φραγκίσκα Κεφαλλωνίτου), τον Ιερό Ναό Μεταστάσεως της Θεοτόκου στο Καστρί Ριζοβουνίου (Ξένια Δημητρακοπούλου), τις απόψεις γύρω από το ζήτημα της διαχείρισης αρχαιοτήτων σήμερα (Παναγιώτης Δουκέλλης), τα μνημεία της Λάκκας-Σούλι και τη συντήρησή τους (Σταύρος Μαμαλούκος).
Νικόπολις – Πρέβεζα
Κείμενα: Νίκος Δ. Καράμπελας & Σταύρος Β. Μαμαλούκος
Επιμέλεια: Νίκος Δ. Καράμπελας
ISBN 978 960 7660 00 5
Χαρτόδετος ή πανόδετος ή δερματόδετος τόμος
Πρέβεζα, 1994. Σελίδες: 176. Μέγεθος: 21×28 εκ.
Τιμή πώλησης: 40 ευρώ (πανόδετος)
Το λεύκωμα εκδόθηκε από τις εκδόσεις Έργον, πρόδρομο των εκδόσεων του Ιδρύματος. Στο λεύκωμα παρουσιάζεται αρχειακό υλικό (χάρτες, γκραβούρες, καρτ-ποστάλ, φωτογραφίες, κλπ.) που αφορά στην Πρέβεζα και την περιοχή της. Το υλικό προέρχεται κυρίως από τη συλλογή του κ. Νίκου Δ. Καράμπελα, αλλά και από άλλα ιδιωτικά αρχεία. Σύντομη αναφορά στην ιστορία της αρχαίας Νικόπολης και της Πρέβεζας (του Νίκου Δ. Καράμπελα), καθώς και την αρχιτεκτονική εξέλιξη της Πρέβεζας (του Σταύρου Β. Μαμαλούκου) εισάγει τον αναγνώστη στο υλικό του λευκώματος. Δίγλωσση έκδοση, στα ελληνικά και αγγλικά.