Δελτίο Τύπου: Ο καιρός της Επανάστασης. Τα Γιάννενα από τον Ρήγα στον Byron

Την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 19.00 στην Αίθουσα Πολλαπλών Εκδηλώσεων «Δημήτρης Κωνστάντιος» στο Κάστρο Ιωαννίνων θα πραγματοποιηθούν τα επίσημα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης με τίτλο «Ο καιρός της Επανάστασης. Τα Γιάννενα από τον Ρήγα στον Byron», με αφορμή την επέτειο των διακοσίων χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Η έκθεση αποσκοπεί στο να αποδώσει το πνευματικό, κοινωνικό και καλλιτεχνικό γίγνεσθαι της προεπαναστατικής και της επαναστατικής περιόδου της πόλης των Ιωαννίνων και της ευρύτερης περιοχής μέσω πλούσιου εποπτικού υλικού. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται σε προεξέχουσες προσωπικότητες της εποχής, όπως ο Ρήγας και ο Λόρδος Βύρων με άμεσες αναφορές στον Ελληνικό Διαφωτισμό, στους Ευρωπαίους περιηγητές και τους Ηπειρώτες ευεργέτες. Εμβληματικά έργα ιδιαίτερα συμβολικού χαρακτήρα της εποχής, όπως η Χάρτα του Ρήγα (αντίγραφο Καπεσόβου) και το έργο του Λόρδου Βύρωνα Child Harold΄s Pilgrimage (1812), που συνδέουν την Ήπειρο και τη Δωδώνη των προεπαναστατικών χρόνων με τα τεκταινόμενα της εποχής, αποτελούν βασικούς άξονες της εν λόγω έκθεσης. Πρόσωπα όπως ο Δημήτριος Νικολίδης, ο Αλέξιος Νούτσος, ο Μάρκος Μπότσαρης, ο Ευγένιος Βούλγαρης, ο Αθανάσιος Ψαλίδας, ο Αλή Πασάς, οι Ζωσιμάδες, συμμετείχαν στη ροή γεγονότων και συμβάντων, τα οποία διαμορφώθηκαν τόσο από τη στρωματογραφία της αρχαιότητας, όσο και από τις θεμελιώδεις παραδόσεις του Βυζαντίου και των νεότερων ευρωπαϊκών κινημάτων, όπως οι διεκδικήσεις των δικαιωμάτων του ατόμου για παιδεία, ελευθερία, εθνική ανεξαρτησία

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων διοργανώνει την έκθεση αυτή σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, τη Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη, τους Δήμους Ιωαννίνων, Ζίτσας, Ζαγορίου, Δωδώνης, την Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών, το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις, τη Δημοτική Πινακοθήκη, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, την Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών, την Εταιρεία Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων και άλλους φορείς και Συλλέκτες της πόλης.

Διάρκεια έκθεσης: Έως 31 Δεκεμβρίου 2021

Για την επικοινωνία :

Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων
Πλατεία 25ης Μαρτίου 6
Τηλ.: 265 100 1089, Fax: 265 100 1052
e-mail: [email protected]
Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα-Κυριακή: 08.00-15.30
Τρίτη: κλειστό

Βυζαντινό Μουσείο
Κάστρο Ιωαννίνων
Τηλ.: 26510 39580
Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα-Κυριακή: 08.00-15.30
Τρίτη: κλειστό